آثار تاریخی اصفهان
آثار تاریخی اصفهان
چـهارباغ امروز خیابان عریض و طویلی است که از فلکه آبخشگان(شمال شهر)تا دروازه دولتبنام چهار باغ پائیـن و از آنجا تا پل اللّهورد خان تا برسد بدروازۀ شیراز(جنوب شهر)بنام چهارباغ بـالاامتداد دارد.
شاه عباس صفوی کـه اصـفهانرا پایتخت قرار داد از سال 1006 هجری(1098 میلادی)ببعد درزیبائی ین شهر و غرس اشجار این خیابان و باغات اطراف نظات کامل مینمود.فلاندن که در سال 1830میلادی چهارباغ را دیده مینویسد.''چهارباغ عبارت از چهار ردیف چنارهای بـسیار کهن سال وعظیمالجثه است که شاخههای آنها بطور باشکوهی چترزده و پنج خیابان طویل تشکیل داده و درخیابان وسطی نهر آبی جریان دارد و در هر دویست قدم از حوضی بحوض دیگر فرو ریخته و تشکیلآبشارهای متعددی را میدهد در هـر سـمت این حوضها کلاه فرنگیهای منقش بکاشیهای زیبا قرار داشتهو در طرفین خیابان باغات بزرگی است که در وسط هر یک عمارات عالی ساخته شده که یکی از آنها عمارتنه طبقه شاهی و بنام بـاغ عـباسآباد است،،تاورنیه این عمارت را شانزده طبقه و بنام عباسآباد نامیدهاست،،.
مینویسد در طبقه چهارم حوض بزرگی بوده که 120 پا طول قطر دائره آن و بشکل هشت ضلعیاست.شاردن مینویسد شاهعباس از احداث این خیابان زیبا خـوشحال و شـادمان بود و هیچ درختیرا بدون حضور شاه غرس نمیکردند.این چهارباغ که محل تفریح است یعنی روزها نیز مختص گردشبانوان میباشد.عمارات طرفین خیابان خیلی آراسته و با هم قرینه و جـور و مـتناسب اسـت.در عالمآراءعباسی مینویسد،،.
و مینویسد آب خیابان و عمارات و باغات از جوی سفید است امـروز چـنانچه از وضـع چنارهای کهنسالمشاهده میشود خیابان وسط و جویهای طرفین بـوضع چـهارباغ قدیم باقی و در طرفین بجای آن باغاتعمارات شاهی تجارتخانهها و عمارات شخصی وجود دارد و اهالی بعادت زمان قدیم هنوز گردشگاه و محل میعاد خود را بـدین خـیابان اخـتصاص داده و از هوای آن محظوظ و مسرور میشوند،.
کـاخ هـشتبهشت(1080 هجری 1669 میلادی)
در طرف شرقی خیابان چهارباغ روبروی خیابان شیخ بهائی سر در قـدیمی و گـجبری جلب نظر میکند این سردر متعلق بـکاخ قدیمی و تاریخی است کـه بـنام هشت بهشت و در زمان صفویهمحل پذیـرائی بـوده است.ساختمان این بنا را عدهای بزمان شاه عباس دانسته و جمعی بزمان شاهسلیمان بـسال 1061 مـیدانند.شاردن آنرا باغ بلبل خـوانده و مـینویسد"نـمیتوانم از این نکتهخودداری کـنم کـه هنگام گردش در این مـحل کـه مخصوص لذت حظ و عشق ساخته شده است و در حالعبور از اطاقها و شاهنشینها آدم چنان تحت تاثیر قرار مـیگرد کـه بگاه بیرون شدن از خود بیخودمیگردد.سـاختمان،بـسیار منقش و زیـبا و دلربـائی اسـت.ساختمانش تودرتو و پیچ در پیـچ است اطراف کاشیکاری ظریف و معری کاریایوان مرتفع جنوبی مسجد شـاهآثار شـاه عباس صفوی آن از سنگهای زیبای مرمر و طـاریهایش از چـوبهای زریـن دارایـقابها و پنـجرههای نازک رنگارنگ گـرانبها مـیباشد."گوست مینویسد،این عمارت در وسط باغ باندازۀ دو متر از سطح زمین بلندتر و 35 متر طول و 26/25 متر عرض دارد اطاقهای این عمارت تـماما مـنقش و گـچبری و درهایش خاتمسازی و زیبا میباشد
مدرسه چهارباغ 1118 هجری(1806 میلادی)
مدرسه سلطانی که بمدرسه چهارباغ و مدرسه'مادرشاه،مشهور میباشد گرانبهاترین مجموعهکاشیکاری اسـت کـه از هنرهای زیبا دورۀ صفوی باقی مانده در طرف ضلع شرقی خیابان چهارباغ بطول90 متر قـرار دارد.
نـمای خـارجی مدرسه رو بخیابان دارای سر در بسیار عالی و زیبا و اطرافش هفده دهنه ایوان آجریدو طبقهای است که عـقب آنها حجراتی است در پیشانی بالای سردر مدرسه کتبۀ بخط ثلت بر زمین هلاجورد مـانند کتبۀ ایوان شرقی داخـل مـدرسه نوشته شده است
محله رمانتیک جلفا
محله ارمنیهای اصفهان که بیش از آنکه به بافت زیبای آن شهرت داشته باشد، با کافیشاپهایش مورد توجه قرار گرفته است.
جلفا پنج كوچه بزرگ دارد كه امتداد آنها از مشرق به مغرب است. بازاری خوب با چند حمام و دو كاروانسرا و یك میدان و یازده كلیسا دارد.
داشتن یک شب رمانتیک و خاص برای زوج های مسافر و بازدید از کوچه پس کوچه هایی که هنوز جزو انتخابهای شهرگردی خود اصفهانی ها هم هست بی نظیر خواهد بود.
حالا موقع توصیه به دوست داران فست فود و کافی شاپ است. در خیابانهای اطراف جلفا می توانید یک انتخاب خود برای یک شام و شب متفاوت داشته باشید.
چهلستون، کاخی با شکوه
باغ چهلستون بالغ بر ۶۷۰۰۰ متر مربع مساحت دارد؛ تالار آینه، تالار ۱۸ ستون، دو اتاق بزرگ شمالی و جنوبی تالار آینه، ایوانهای طرفین سالن پادشاهی و حوض بزرگ مقابل تالار با تمام تزیینات نقاشی و آئینه کاری و کاشی کاری دیوارها و سقفها از قسمتهای دیدنی این باغ به شمار میرود.
مطمئنا دیدن این باغ که به یکی از نمادهای اصفهان مشهور است، علاوه بر روشنایی روز، در تاریکی شب و زیر نور ماه هم برای علاقمندان زیباست.
جایی که اگر از زاویهای خاص به آن نگاه کنی، ۲۰ ستون بیشتر نمیبینی اما وقتی با زاویهای مناسب و از پشت حوض آن به عمارت بنگری، ۴۰ ستون را به چشم خواهی دید.
سقف باشکوه نقاشی تالار ۱۸ ستون و سقف آئینه کاری تالار آئینه گرفته تا شیرهای سنگی چهارگوشه حوض مرکزی تالار آن برای همه جذاب است.
اگرچه این باغ به دلیل انعکاس تصویر ۲۰ ستون آن به این نام نامگذاری شده اما برخی میگویند که علت نامگذاری چهلستون بازتاب در استخر مقابل نبوده بلکه تخریب ۲۰ ستون از ۴۰ ستون در اثر آتش سوزی بوده که آثارش را در بخش سقف در سمت چپ عمارت در جلوی وردی قابل ملاحظه است.
سعی کنید سری به چهلستون بزنید و فرمانروایی شاه عباس صفوی را در این کاخ تجسم کنید.
کوه آتشگاه اصفهان
در امتداد مسیر خیابانی که در آن منارجنبان واقع است کوه زیبا و یادگار دوران کهن آتشگاه قرار دارد.
آتشگاه اصفهان یا کوه آتشگاه از بناهای تاریخی اصفهان است. این مجموعه دارای پیشینه تاریخیِ کهنی است و در زمانهای گونه گونی از آن بهره بردهاند؛ این کوه در غرب اصفهان و ۸ کیلومتری مرکز شهر در خیابان آتشگاه قرار گرفته و در نزدیکی رودخانه زاینده رود، بر روی کوهی قرار دارد. از بلندای این تپه، تا کیلومترها از هر چهار سوی اصلی را میتوان به خوبی مشاهده کرد.
این بنا قدیمی ترین بنای اصفهان با سابقه بیش از ۷۰۰۰ سال قدمت بوده و اگر خواستید یک نصفه روز را بیرون اصفهان بگذرانید، حتما سری به این منظره زیبا بزنید.
اگر علاقه مند به غذای غیر فست فودی هستید، می توانید به اکثر رستورانهای سنتی حاشیه کوه آتشگاه اعتماد کنید و یک ظهر به یادماندنی با یک کباب، جوجه کباب یا از این دست غذاها را امتحان کنید. البته فست فود هم هست ولی در آن منطقه قدرت رستورانهای سنتی به فست فود های حاشیه ای می چربد.
منارجنبان دیگر نمی جنبد ولی هنوز هم دیدنی است
در گذشته منارجنبان از شهر جدا و در دهکدهای به نام «کارلادان» قرار داشت ولی امروزه این بنا جزو اصفهان به شمار میرود و در نزدیکی محلی به نام نصرآباد قرار گرفته است.
این ساختمان با کاشیهای لاجوردی رنگ به شکل ستاره چهارپر و اشکال دیگری به شکل کثیرالاضلاع فیروزهای رنگ زینت یافته و نکته جالب در این بنای تاریخی آن است که با حرکت دادن یک مناره، نه تنها مناره دیگر به حرکت در میآید، بلکه تمامی این ساختمان به لرزه درمیآید.
البته دلیل این مسئله هنوز برای دانشمندان مورد سئوال واقع شده اما مطمئنا اگر شما دوست دارید بدانید منارجنبان اصفهان چگونه تکان میخورد، سری به این مکان بزنید. البته اگر توانستید اجازه تکان دادن منارجنبان را بگیرید، خود ما را هم خبر کنید، چون از چند ماه قبل تکان داد منارجنبان ممنوع شد.
سی و سه پل اصفهان
سی و سه پل اصفهان این پل که در نوع خود شاهکارى بىنظیر از آثار دوره سلطنت شاه عباس اول است، به هزینه و نظارت سردار معروف او الله وردىخان بنا شده. این پل در حدود ۳۰۰ متر طول و ۱۴ متر عرض دارد و طویل ترین پل زاینده رود است که در سال ۱۰۰۵ هجرى ساخته شده است. در دوره صفویه،مراسم جشن آبریزان یا آبپاشان ارامنه در کنار این پل صورت میگرفت. ارامنه جلفا، مراسم «خاج شویان» را نیزدر محدوده همین پل برگزار میکردهاند. پل مزبور یکی از شاهکارهای معماری و پل سازی ایران و جهان محسوب میشود.